We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa YazarlarRecep Yavuz Recep Yavuz yazdı… Dünyanın En Pahalı Turizm Ülkesi

Recep Yavuz yazdı… Dünyanın En Pahalı Turizm Ülkesi

GM Haber Merkezi

Turizmin en önemli konularından biri de gelen turist kadar onların ülkeye sağladığı ekonomik katkıdır. Sadece turistin gelmesi değil, turistlerin ülkeye bıraktıkları döviz, yapılan harcamalar sektörün verimliliğini ölçen en önemli kriterdir. Türkiye son zamanlarda sürekli çok turist getirip az parakazanan ülke eleştirilerine maruz kalıyor ve turizm gelirlerinin artırılması konusunda neler yapılabileceğine kafa yoruyordu. Tabii ki bunun en kolay ve kestirme yolu, ürün fiyatını yükselterek kasanın dolmasını beklemek. Herkes haliyle ürününün en yüksek fiyattan satılabilmesini ümit eder. Ama daha önemlisi böyle bir eğilimde turist sayısının inişe geçmesinin dolayısı ile kasadaki paranın azalma riski mevcuttur. ’Çok turist mi? çok gelir mi?’ sorusunun cevabı tabii ki ‘hem çok turist, hem çok gelir’ olurdu, ancak bunu sağlamak işin doğasına aykırı. ‘Bütün zengin ve çok para harcayan turistler bir ülkeye gitsin!’ gibi bir şey bu. Oysa günümüzde seyahat eden 1,5 milyar turistin büyük bir kısmı orta halli, bütçesi kısıtlı ve haliyle en az para ile en iyi tatili yapma hayali kuran turistten oluşuyor. Kendimizden örnek verelim, aynısını biz yapmıyor muyuz?

Gelen Turisti saymak kolay, ancak turizm gelirini doğru hesaplamak çok kolay değil. Bozdurulan dövizden, seyahat için yapılan harcamalara, işletmelerin bildirimlerinden havalimanında turistlerle birebir yapılan anketlere kadar bir çok yöntem kullanılıyor. Ortaya çıkan sonuç her yıl Dünya Turizm Örgütüne bildiriliyor. Dünya turizm örgütü kendisine ulaşan bu verileri kayıtlara giriyor. Bu kayıtlar üzerinde çalışarak sonuçları derli toplu bir hale getirebilir ve bu verilerin sonuçlarını listeyebilirsiniz. Ben de onu yaptım. Ülkelerin kendi bildirimleri olduğundan ve 161 ülkeyi ve yaklaşık 1 milyar kişiyi kapsadığından verilerin doğruluk payının yüksek olduğunu düşünebiliriz.

TURİZM GELİRİ EN YÜKSEK ÜLKE: AVUSTRALYA

Size bir soru sorarak başlayayım: Sizce Dünya’nın en pahalı turizm ülkesi hangisidir? , ya da hangi ülkede turist çok para harcar? Hangi ülkede tatil yapmak için cüzdanınızın sağlam olması gereklidir? Aklınıza gelen ülkeleri bilmiyorum, ancak Dünya Turizm Örgütünün geçtiğimiz yıl verileri üzerindenyayınladığı istatistikler biraz şaşırtıcı. 2022 yılında dünyada kişibaşı en yüksek ülke 6.526 Dolarla Avusturalya oldu. Hongkong 5.524 Dolarla ikinci olurken, Avrupa’nın küçük ülkesi Lüksemburg 5.330 Dolar kişi başı turizm geliri ile dikkat çekti. En yüksek gelire sahip 20 Ülkeyi aldığım listede Avrupa’dan sadece Lüksemburg ve -bir türlü anlayamadığım – Moldova bulunuyor. Gözleriniz turizm devleri İspanya, İtalya, Fransa’yı aradı ancak o ülkelerin turizm geliri bu ülkelerin çok uzağında. Haliyle yakın bir destinasyon olarak her ne kadar turizm gelirlerimizi artırmış olsak ta bizimde bu listede olmamız mümkün değil. Listedeki ülkelerin çoğunluğunun uzak destinasyonlar olması , özellikle ulaşım ve konaklama maliyetlerinin yüksek olması kişibaşı turizm gelirine yansıyor.

Peki bu ülkelerin turizm gelirleri bu kadar yüksekken her sezon sonu kasaları dolup taşıyor mu? Hayatlarını , ekonomilerini turizm mi sırtlıyor? Tabii ki hayır, yeterli volümü yakalamadıkça fiyatınız ne kadar yüksek olursa olsun bu mümkün değil.…. Kişibaşı geliri yüksek olmasına rağmen turizmden kasasına en çok para giren ülkeleri sıraladığımızdazaten yukarıdaki bu ülkelerin çoğu gündemden düşüyor.

Turizmden kasasına en çok para giren ülke geçtiğimiz yıl elde ettiği 135,2 milyar Dolar ile Amerika Birleşik Devletleri oldu. Hem turist sayısındaki oranı, hem gelirlerdeki artış ile USA turizmden kasasını doldururken, 72 milyon turist getiren İspanya ikinci sırayı , İngiltere üçüncü sırayı aldı.

Kişibaşı turizm gelirini 820 dolara çıkaran Türkiye geçen yıl elde ettiği 41,4 milyar dolar turizm geliri ile turizmden en çok kazanan 7. Ülke oldu. Fransa, İspanya’dan daha fazla turist getirmesine rağmen, turizm gelirinde İspanya’nın oldukça gerisinde kaldı.

Geçen yıl turist sayısında 50,5 sayısı ile dünya dördüncülüğüne yükselen Türkiye, turizmden elde ettiği 41,4 milyar dolarla 7. Sırada yer aldı.

Bütün bu verilerin sentezi olarak ortaya çıkıyor ki, ne sadece çok turist gelmesi , ne de ürünün çok pahalı olması tek başına turizmdeki hedefleri yakalamaya yetiyor. Çok turist ve çok harcama bu işin en ideali . Turizm gelirinde dünya birincisiolan Avustralya’ya sadece 4 milyon turist gidince kasasındaki para Türkiye’nin turizm gelirinin yarısı kadar olabiliyor. Tabii ki bu tercih meselesi, ‘az turist çok kazanç’ elbette mantıksız değil, ama o zaman sürekli yeni oteller yaparak, yüzbinlerce yatağın sürekli zengin turist ile dolmasını beklemek sadece hayal olur.

Bence doğru yoldayız…

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.