Şebnem İmece
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB)’un Antalya Akra Hotel’de bugün gerçekleştirilen Geleneksel Mayıs Ayı Yemeğinde; turizm sektöründeki gelişmeler ve gelecek planları konuşuldu. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu’nun ev sahipliği yaptığı toplantıya; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, önceki dönem TÜROFED başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Adayı Sururi Çorabatır, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, Dünya Kardeş Şehirleri Turizm Birliği (TCWTA) Başkanı Hüseyin Baraner, Almanya’nın Antalya Konsolosu Martin Tscherner, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu üyeleri ile birlik üyesi çok sayıda turizmci katıldı.
Kavaloğlu: Sürdürülebilirlik çok yönlü iş birliği gerektiriyor
Toplantının açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu; bölgesel, ulusal ve uluslararası rakamlar ve istatistiklerle turizm sektöründeki aylık gelişmeler hakkında önemli bilgiler verdi. Antalya’da bugün başlayan GSTC 2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansı açılışında yapılan konuşmaları da toplantı gündemine taşıyan Kavaloğlu; sürdürülebilir turizm konusunda bölge turizmcilerinin birlikte atması gereken adımlara dikkat çekti. Sürdürülebilir Turizm Sertifika programının önemine değinen Kavaloğlu; “Sürdürülebilir turizmde belediyeler, kamusal irade, özel sektör ve yerel halkın dahil olduğu çok yönlü iş birliği gereklidir” dedi.
Çorabatır: Krizleri dirsek dirseğe atlattık
Başkan Kavaloğlu’nun kürsüyü devrettiği CHP Antalya Milletvekili Adayı Sururi Çorabatır, sözlerine ‘yol arkadaşlarım’ dediği AKTOB üyeleri önünde konuşmanın kendisini çok duygulandırdığını söyleyerek başladı. Çorabatır, 39 yıldır hem sektörde hem de turizm STK’larında hizmet verdiğini ifade ederek; “Karşımıza çıkan her türlü kriz süreçlerini, sektörümüz ve sivil toplum örgütleri olarak, hep beraber dirsek dirseğe çalışarak atlatmayı başardık. Pandemi, Rusya-Ukrayna çatışması gibi global etkisi olan büyük çalkantılı dönemlerden sonra turizm endüstrisinin geçen sene ve bu sene toparlanmaya başladığını hep beraber gördük. Ardından depremden sonra bir yıldızlı otellerimize, pansiyonlarımıza kadar, hep birlikte depremzedelere kapılarımızı açtık. Kendilerini ağırladık. Tüm bunlar için bir kez daha size çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Tesisler 12 ay açık kalabilmeli”
Tüm bu krizlerle mücadele sürecinde sektörün mevzuatlarla ilgili beklentilerinin rafa kaldırılmak zorunda kalındığına dikkat çeken Çorabatır; şunları söyledi:
“Biliyorsunuz ki insana insanla hizmet eden bir sektörüz. Bu nedenle istihdam ve personelin yetiştirilmesi en önemli problemlerimizin başında geliyor. Bir diğer problemimiz tesislerimizi 12 ay açık tutamamamız. Tesislerimiz 5 ay açık kalıyor ama biz 12 ay harcama yapıyoruz. Acentelerimiz, hava yollarımız desteklenmeli. Havalimanlarımızın kapasitesi artırılarak turizme daha iyi hizmet verebilmeli. Kriz dönemlerinde yurttaşlarımızın tatil yapmalarıyla ilgili alınacak tedbirler de önemli bir konu.”
“Sektörün sorunlarının meclisteki takipçisi olacağım”
“Rafa kaldırdığımız mevzuat değişiklikleri arasında imar yasası, kıyı kanunu gibi turizm sektörünü doğrudan etkileyen pek çok mevzuat var. Örneğin, 2634 no’lu Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişikliklerin işletmelere yansıması. Bu yasanın güncellenmesi gerekiyor. 2022’de yüzde 2 olan Konaklama Vergisi hepimizin üzerinde büyük bir yük. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu verginin bir kısmının belediyelere aktarılmasıyla ilgili talepleri de var. Ama ben sektör adına bu verginin müşteriden alınması, bizim üzerimizdeki bu yükün kaldırılması veya oranlarıyla ilgili olarak sayın genel başkanıma konuyu arz ettim. GES projelerinin otelciler için desteklenmesiyle elektrik maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Yatırım kredilerine ulaşımdaki zorluk malum. Alkollü içeceklerin üzerindeki ÖTV yükü… Taşımacılık belgeleri. Limanlarımız çok önemli hem Ege hem Akdeniz için deniz turizmi. Spor turizmi, gastronomi turizmi, ama en önemlisi şu anda çok gelişmekte olan sağlık turizminin desteklenmesi. Personel lojmanları konusu. Ana kaynak pazarlarımız olan Almanya ve Rusya ile ilişkilerimiz ve bu pazarların desteklenmesi. Tüm bu konular önem arz ediyor. Sektör birlikleri ve temsilcilerini dinleyerek, birlikte bu sorunları çözeceğiz. Genel başkanımın da söylediği gibi; o ‘sana söz’ diyor. Ben de turizmci arkadaşlarıma söz veriyorum. Bu konuların meclisteki takipçisi olacağım.”
Böcek: Antalya’da çok sayıda etkinlik yapmalıyız
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise kentin hem turizm hem de tarım kenti olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, EXPO, Çandır’daki Film Stüdyoları gibi büyük yatırımların bugün değerlendirilemediğine dikkat çekti. Başkan Böcek, “Antalya kültür-sanat şehri olmalı. Turizm 12 aya yayılmalı. Sağlık ve spor turizmini geliştirmek için önemli çalışmalar yapıyoruz. Antalya’da Film Festivali, Piyano Festivali vardı. Neden Gastronomi Festivalimiz de olmasın dedik. Tarladan sofraya, Antalya’dan Dünya’ya dedik ve festivalimizi geçen yıl bu temayla gerçekleştirdik. Yörük Türkmen Festivalini başlattık. Turizm sektöründeki dostlarımızla birlikte Antalya’da bunlar gibi çok sayıda etkinlik yapmalıyız” dedi.
“Gözümüz turizmcinin cebinde olmayacak”
Antalya’nın turizm gelirine büyük katkısı olan bir şehir olduğunu ifade eden Böcek; “Antalya’ya gelen turistlere tüm Antalyalılar ev sahipliği yapıyor. Antalya havası, suyu, altyapısı, arıtması her şeyiyle gelen turiste hizmet ediyor. Turizm gelirinin bir kısmının Konaklama Vergisi ile kente dönmesi gerekiyor. Genel Başkanımıza ‘bu konuda gözümüz turizmcilerimizin cebinde olmasın’ dedim. Bu konuda düzenleme yapacağız” açıklamasını yaptı.
1 yorum
Sayin AKTOB Yoneticileri, Yurt disinda calismam sebebiyle degerli toplantinilariniza katilamiyorum.. Bir konuda gorus belirtmek isterim.
Grup fotografinda dikkatimi ceken sadece 2 kadin yoneticin yer almasidir.. Bir cok basarili kadin yoneticilerimiz nedense yer almiyor..!!! Firsat esitligi , kadin haklari gibi basliklara sadece gundem yaratilmak icin olmamali diye dusununuyorum. Erkek hegomanyasi (Ozellikle turizm&otelcilik alaninda) biraz olsa degistirilemezmi !!
Basari dileklerimle…