Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC) tarafından gerçekleştirilen ve Avrupalıların kısa vadeli seyahat niyet ve tercihlerine ışık tutan “Yurtiçi ve Avrupa İçi Seyahat Eğilimlerinin İzlenmesi – Aşama 15” başlıklı son araştırmaya göre; bu yaz seyahat etmeyi planlayan Avrupalıların çoğu, en yoğun ay olan Ağustos’tan önce seyahate çıkacak.
Avrupalılar seyahat fiyatları artışından etkilenmemek için seyahatlerini çok önceden planlamayı ve erken rezervasyon yaptırmayı tercih ediyor.
Öngörülemeyen hava koşulları, Avrupa’daki gezginlerin %7’si için artık ek bir endişe kaynağı.
Avrupalıların yaklaşık %72’si bu yıl Nisan ve Eylül ayları arasında seyahat etmeyi planlıyor.
Boş zaman, seyahat için birincil neden olmaya devam ediyor (%69), ancak 2022’ye göre %7’lik düşüşün pandemi sonrası gelişen ‘intikam seyahati’ trendinin yavaşlamasından kaynaklandığı düşünülüyor. Buna karşılık iş seyahatleri yıllık %3’lük bir artış kaydederek planlanan tüm seyahatlerin %8’ini oluşturuyor.
Enflasyon nedeniyle artan seyahat maliyetleri, Ukrayna’da devam eden savaş ve aşırı hava koşullarına ilişkin endişeler, Avrupalıların 2023 ilkbahar ve yazındaki seyahat tercihlerinde rol oynuyor.
Sezonun yayılması, sürdürülebilirliği destekleyecek
ETC Başkanı Luís Araújo araştırmayla ilgili olarak şunları söylüyor: “Finansal kaygılara ve yüksek seyahat maliyetlerine rağmen Avrupalıların seyahat etmeye istekli olduğunu görmek bizi heyecanlandırıyor. Ayrıca daha fazla gezginin aşırı kalabalıktan ve yüksek fiyatlardan kaçınmak için sezon dışı yaz seyahatlerini tercih ettiğini görmek de cesaret verici. Bu olumlu eğilim, turizm akışını daha dengeli bir şekilde yayarak sürdürülebilir destinasyon yönetimini desteklemektedir. Destinasyonlara ve işletmelere, gezginlerin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için bu eğilimleri yakından takip etmelerini tavsiye ediyoruz.”
Sezon dışı seyahatler artıyor
Bu yıl daha fazla Avrupalı bahar ve yaz başı kaçamakları planlıyor. Gezginlerin yaklaşık %30’u Nisan ve Mayıs ayları arasında bir gece seyahati yapmayı planladıklarını belirtmiş olup, bu oran 2022 yılına göre %6’lık bir artışa işaret ediyor. Ayrıca, ankete katılanların %40’ı yaz başından ortasına kadar (Haziran-Temmuz) seyahat etmeyi düşünüyor. Buna karşılık, yalnızca %23’ü Ağustos ve Eylül aylarında seyahate çıkmayı planlıyor ki bu da geçen yıla göre %9’luk önemli bir düşüş anlamına geliyor. Mevsimsel seyahat alışkanlıklarındaki bu değişimin, en yoğun kalabalıklardan ve sıcak hava dalgalarından kaçınma isteğini de yansıtıyor olabileceği düşünülüyor.
Bir yılda birden çok seyahat planlıyorlar
Ayrıca, birçok Avrupalının 2023 yılı Nisan ve Eylül ayları arasında birden fazla seyahat planladığı görülüyor. Veriler, katılımcıların %59’unun önümüzdeki aylarda birden fazla seyahate çıkacağını, %35’inin iki kez seyahat etmeyi planladığını ve %24’ünün de üç veya daha fazla kaçamak yapacağını gösteriyor. Buna karşılık, %31’ininse aynı dönemde sadece bir seyahat gerçekleştireceği görülüyor.
Seyahat etme konusunda 25 yaş üstü Avrupalıların hevesi yüksek (%74). ETC bülteninde bu eğilimin, onları mevcut ekonomik durumdan daha az etkilenir kılan, nispeten daha yüksek harcanabilir gelirleriyle ilgili olabileceği ifade ediliyor. Daha genç olan Z kuşağı (18-24) ise tatil planı yapma konusunda daha isteksiz (%61).
Avrupalılar aşırı hava koşullarından endişeli
Enflasyon nedeniyle artan seyahat masrafları, kişisel mali durumla (%17) birlikte Avrupalıların en büyük endişesi olmaya devam ediyor (%23). Bu durum, Avrupalıların %51’inin neden daha düşük fiyatları güvence altına almak amacıyla bir sonraki seyahatleri için şimdiden kısmi veya tam rezervasyon yaptırdıklarını (geçen yıla göre %8 artış) açıklayabilir.
Güzel hava koşulları (%18) bir destinasyonun seçilmesinde en güçlü etken olurken, bunu cazip pazarlıklar (%17), aşırı kalabalık olmaması (%11) ve yerel toplulukların misafirperverliği (%10) takip ediyor. Bununla birlikte, öngörülemeyen hava koşullarındaki artışı yansıtır şekilde, Avrupalı gezginlerin %7’si aşırı hava olaylarını önemli bir endişe kaynağı olarak belirtmiştir.
Ukrayna’da devam eden savaş, ağırlıklı olarak İsviçreli, Polonyalı, Avusturyalı, İtalyan ve Hollandalı katılımcılar arasında bir başka endişe kaynağı olmaya devam ediyor (%12). Çatışmanın sürüyor olması, Avrupalıların yarısı için seyahatle ilgili kararları etkilemeye devam ediyor.
Seyahat bütçeleri tatillerin uzunluğunu etkilemiyor
Gezginler mali kaygıları dengelemek için tarihleri değiştirmeye hazır görünürken, bulgular tatillerinin uzunluğundan ödün vermeye istekli olmadıklarını gösteriyor. Geçen yılki rakamlar değişmedi ve dört ila altı gecelik bir seyahat Avrupalılar arasında hala en popüler seçenek (%35). Yüzde 22’lik bir kesim ise on geceden fazla seyahat etmeyi planlıyor.
Artan seyahat maliyetlerine karşılık olarak Avrupalıların %37’si artık seyahatleri için kişi başı 1.500 Avro’nun üzerinde bütçeler ayırıyor. (2022’ye göre %7’lik bir artış) Ayrıca, gezginlerin %19’u yaklaşan seyahatlerinde normalde yaptıklarından daha fazla harcama yapmayı planlıyor.
Fransa ve İspanya, Avrupalıların %8’inin seyahat etmeyi planladığı favori destinasyonlar olmaya devam ediyor. İtalya (%7), Yunanistan (%6) ve Almanya (%5) onları takip ederken, Belçika da Avrupa’da tercih edilen destinasyonlar arasında ilk 10’a giriyor.
*Yurtiçi ve Avrupa İçi Seyahat Eğilimlerinin İzlenmesi – Aşama 15 Raporu; Mart 2023’te toplanan verileri içermektedir. Anket çalışmsı; Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İtalya, Belçika, İsviçre, İspanya, Polonya ve Avusturya’da yapılmıştır.