We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Turizm Röportajları Jorge Cortez: Antalya İstanbul’u geçti

Jorge Cortez: Antalya İstanbul’u geçti

GM Haber Merkezi

Hotelbeds Avrupa Başkan Yardımcısı Jorge Cortez, kendisi ile yaptığımız görüşmede; turizm endüstrisinin bugünü ve geleceği, firmalarının işleyişi, yaptıkları geliştirmeler ile Türkiye’deki çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Hotelbeds’i diğer yatak bankalarından ayıran özellikleri nelerdir?
Öncelikle şunu söyleyebilirim ki dünya çapında bir faaliyet alanımız var. Diğer yatak bankalarının çoğu bölgesel ya da yerel. Önemli destinasyonlarda veya bölgelerde çok sayıda firmanın ayak izleri var. Örneğin Akdeniz, Orta Doğu ya da diğer bölgelerde bazı rakiplerimiz var. Tüm dünyayı kapsayan tek aracı olduğumuza inanıyorum. Gün geçtikçe yalnızca bir yatak bankası olmaktan çıkıp her türlü hizmeti sunan, buna Fintech de dahil, bir seyahat teknolojisi şirketine doğru evriliyoruz.

Bir taraftan yeni bir girişiminiz var, yeni nesilsiniz ve diğer taraftan da gelenekselsiniz. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?
Uzun yıllar önce bir DMC (destinasyon yönetim şirketi) olarak doğduk. Hotelbeds markası 2001 yılında doğdu. 2020 civarında İngiltere ve İspanya koridoruna odaklanan geleneksel bir DMC olmaktan çıkarak küresel bir şirkete dönüştük. Dünya çapındaki kapsama alanımızla bunu söyleyebiliriz. Herhangi bir müşterimiz tek bir sözleşme ile Hotelbeds’in API bağlantıları üzerinden tüm dünyaya hizmet verebilir. Bizi farklı yapan bu. Sadece tatil destinasyonlarında değil, aynı zamanda şehir destinasyonlarında da dünya çapında depozito ve garanti veren şirketlerden biri, belki de tek şirketiz ki bu bizim için oldukça önemli. Örneğin son birkaç hafta içinde dünya çapında en çok ziyaret edilen ilk beş destinasyona bakarsanız, bunların dördünün Avrupa’da olduğunu görürsünüz. Ve bunlardan üçü şehir destinasyonları. Örneğin Paris son 8 aydır en iyi destinasyonumuz. Sadece küresel gelişimimizle değil, genel değişimimiz, bağımsız oteller ile depozito ve garantilerimizle dünya üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahibiz.

Bir yandan da Çin pazarı büyüyerek geliyor. Gelecekte bir numara olurlar mı? Ne düşünüyorsunuz?
İnsanların söylediği bu. Aslına bakarsanız Çin pazarı bizim için her zaman çok önemliydi. Ama henüz o seviyede değiller. Bağlanabilirlik, hava yolu şirketleri bizim istediğimiz seviyede değil. Çinli havayolu şirketlerinde 2019’a oranla yaklaşık yüzde 25 artış olduğunu tahmin ediyoruz. Çin bir dış Pazar olarak bizim için çok önemli. Uyumlu hale gelebilmek için araştırma ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Şehir pazarları içerisinde İstanbul sizin için ne ifade ediyor?
İstanbul, Avrupa’daki şehirler arasında bizim için en önemli destinasyonlardan biri. Kişisel olarak söyleyebilirim ki tüm müşterilerimin de aynı şekilde düşündüğüne inanıyorum. Dünyanın en cazip destinasyonlarından biri çünkü multi kültürel bir şehir. Bir kısmı Asya’da, bir kısmı Avrupa’da. Elbette bu bir fark yaratıyor. Evet, bu özellikleriyle İstanbul 2018’e kadar Türkiye’de bizim için en iyi, bir numaralı destinasyondu. Ancak daha sonra Antalya tarafından geçildi ve şimdi Antalya bizim için İstanbul’a kıyasla çok daha geniş.

Antalya daha çok geleneksel çalışan bir pazar. Genel olarak bu geleneksel tarza nasıl yanıt veriyorsunuz?
Yapmaya çalıştığımız şey, sahip olduğumuz her bir müşterinin ihtiyaçlarına uyum sağlamaktır. OPA’larımız var ve büyük OPA’larla işbirliği yapıyoruz. Elimizdeki operatörler için bir hazinemiz var. Paket seyahat pazarı da yapan OTA’lar ve Hotelbeds için en önemli ve farklılaştırıcı faktör, perakende acentelerde sahip olduğumuz müşteri tabanıdır. Şu anda dünya çapında 64.000 seyahat acentesine hizmet veriyoruz ve her pazarda giderek daha fazla acenteye ulaşmamızın yanı sıra işbirliği yaptığımız acenteler de artıyor. Ayrıca Hotelbeds ile iş hacmimiz de artıyor. Yani gerçekte otelin ticari olarak pazara sunduğu her ürün ile çalışabiliyoruz. Yani eğer otel net çalışıyorsa, biz de net yapıyoruz. Dinamik çalışıyorlarsa dinamik çalışıyoruz ve ikisini karıştırmak gerekiyorsa ikisini de karıştırıyoruz. Bununla ilgili bir sorun yok. Bunu yapmak için teknolojimiz var. Aşağı yukarı 150 kontrat yöneticisiyle bağlantımız var. Küresel ve bölgesel çapta yaşanan değişikliklerle doğrudan bağlantımız var. Tek şey şu ki, müşterilerimize de bağlı olduğumuz anlamına geliyor. Fiyatları bizden alıyorlar. Bazı fiyatlar belirli bir müşteri için uygun olabilir ya da olmayabilir.

Peki dünyadaki uygulama Türkiye’dekinden farklı mı yoksa aynı mı?
Aşağı yukarı her destinasyonun benzer şekilde çalıştığını söyleyebilirim. Akdeniz bölgesinden bahsedecek olursak, dünya genelindeki eğlence destinasyonları. Dinamik fiyatlara kıyasla statik net fiyatlar üzerinde çalışmaya eğilimlileri daha fazla. Bu doğal çünkü OTA işletmelerine veya online seyahat acentelerine kıyasla daha fazla geleneksel tur operatörü var. Bu nedenle, tatil destinasyonu tesisleriyle çalışma şeklimiz ile şehir destinasyonu tesisleriyle çalışma şeklimiz arasında pek çok benzerlik olduğunu söyleyebilirim. Şehirler çok daha dinamik olma eğilimindedir çünkü bu tip bir düşüş oranı yoktur. Bu yüzden otellerin fiyatlarını, gelirlerini, fiyatlarını günde birkaç kez, hatta isterlerse günde 50 kez yönetmeye çalışırlar. Biz ise elbette pazara ve müşterilerimize en iyi fiyatı dağıtmak için buradayız.

Peki gelecek 2 yıl içinde seyahat pazarında neler olacak?
Sunum boyunca bunu çokça gördük. Yani sürdürülebilirliğe çok fazla odaklanıldığını söyleyebilirim. Sağlık, bilirsiniz tedaviler ve bu tür şeylerle ilgili hedeflere çok fazla odaklanılıyor. Başka ne var, evet, kişiselleştirme, teklifi kişiye özel hale getirme diyelim ve bu çok önemli aslında çok iyi bir nokta çünkü müşterilerimizin çoğu, büyük olanlar, 300 bin civarında tesise sahip olmamıza rağmen tüm portföyü satmak istemiyorlar. Her bir tesis için içerik oluştururken, geleneksel tur operatörlerinin giderek daha fazla ürünlerini müşterilerine göre özelleştirmek istediklerini hissediyoruz. Bazıları satışlarını çok özel tesislere odaklıyor. Ve hepsinin de iş sigortası hayır dediğimiz bir sigortası var. Yani bazıları lüks seyahate odaklanmak isteyecek, bazıları şehir yerlerine karşılık sadece plaj destinasyonu yapmak isteyecek, her şey dahil ve her şey dahil olmayan aile seyahati her neyse. Ve bu çok önemli. Biz Hotelbeds olarak, ürün teklifimizi sahip olduğumuz her bir müşteriye göre uyarlamaya çalışıyoruz ve bu da iyi gidiyor. Sadece sözleşmelerimizi müşterinin ihtiyaçlarına göre uyarlamak için değil, aynı zamanda bazı segmentler için özel kampanyalar da oluşturuyoruz. Özel bir müşteri için bile bunu yapabiliyoruz.

Türkiye pazarı için tavsiyeleriniz var mı?
Genel olarak Türkiye’nin harika bir ürüne sahip olduğuna inanıyorum. Örneğin İspanya’ya kıyasla çok daha genç bir ürün, çok rekabetçi. Maliyet ve hizmet arasındaki ilişki oldukça yüksek ve Akdeniz’in geri kalan destinasyonları için büyük bir rakip. Son birkaç yıldır yaptıklarını yapmaya devam etmeliler. Ancak tek önerim fiyatlarda aşırıya kaçmamaya dikkat etmeleri olabilir.

Hotelbeds Türkiye’de giderek büyüyor. Hedefiniz nedir?
Evet. Geçen yıl neredeyse 1 milyon yolcu taşıdık ve bu sayının kısa vadede artmaya devam etmesini bekliyoruz.

Türkiye’deki ürün politikanız dünya pazarlarına göre farklı mı ?
Kastettiğiniz depozito ve garantiler ise, evet. Bu bildiğiniz gibi Gizlilik Sözleşmemizin bir parçası. Beş ya da altı yıl önce üç şirketten biriydik. Bu da otellerle depozito ve garanti anlaşması yapmamızın bir sebebiydi. Bu anlaşmalar yoğun sezonda yıl boyunca ABD’deki uygunluk durumunu garanti altına alıyordu. Ve tabii fiyatlardaki değişiklikleri de. Aslında size Türkiye’nin en çok yatırım yaptığımız alanlardan biri olduğunu söyleyebilirim. Mevduat ve garantilerden gelenin gelirin yüzdesi dünya çapında toplam gelir içindeki en büyük yüzdelerden biri, değil mi?

Doğru.

Çok fazla yatırımımız var.

Bir pazara daha fazla konsantre olduğunuzda karşılığını alıyor musunuz?
Aslında yatırımlarımızın çoğunu geri kazandık. Bu yıl da aynı şeyi yapmaya devam ediyoruz. Destinasyonlarda geniş bir mevduat ve garanti portföyümüz var. Destinasyonlarda geniş bir mevduat ve garanti portföyümüz var, özellikle mevduat, boş zamanlarda sözleşme yaptığımız şekilde daha iyi gidecektir. Antalya, Bodrum, Marmaris ve şehirlerde daha fazla garanti verme eğilimindeyiz çünkü nakit akışı yönlendirici değil.

Son olarak Hotelbeds ile ilgili söylemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Şunu söyleyebilirim ki, Hotelbeds Türkiye gibi bir destinasyonun dünya çapında tanınmasını sağlıyor. TGA ile de güçlü bir işbirliği içindeyiz. Güçlü bir ortaklığımız var. Türkiye için değerli bir dağıtım modeli olduğumuza inanıyoruz. Sadece tatil değil şehir destinasyonları için de. Tüm ülkeyi kapsıyoruz. Destinasyondaki birkaç bin otelle sözleşme yapıyoruz. Ayrıca güçlü bir ekibimiz de var. Evet, hepsi oldukça profesyonel ve uzun süredir Türkiye’de Hotelbeds’i temsil ediyorlar. Benim tarafımda işlerin çok olumlu olduğunu söyleyebilirim. Son birkaç yıldır yaptıklarımızı yapmaya devam edeceğiz.

Röportaj için teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.