Antalya Bilim Üniversitesi Turizm Teknolojileri Kuluçka Merkezi (TourisTech), turizm teknolojileri girişimcileri ve start-up’larına; paylaşımlı ofis, eğitim ve mentorluk imkanları sunarak ticarileşme ve ölçeklenme yolunda ihtiyaçları olan tüm destekleri uçtan uca olarak sağlıyor.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle faaliyete başlayacak olan Türkiye’nin turizm teknolojileri dikeyindeki ilk kuluçka merkezi Touristech; 17 Nisan Cuma günü girişimcilerle buluşuyor. Girişimci ve start-up’ların fikir ve ürünlerinin ticarileşebilmesi ve ölçeklenebilmeleri için gerekli olan destekler, TourisTech bünyesinde gerçekleşmesi planlanan iki farklı program kapsamında çevrimiçi olarak organize edilecektir. Fikir aşamasını geçmiş, girişim takımını oluşturmuş ve fikrini iş modeline dönüştürmek isteyen girişimciler için Ön Kuluçka (TT-PRE) programını devreye alınırken, şirketini büyütmek, ticari potansiyelini yükseltmek, yatırım ve network’e erişmek isteyen şirketler içinse Hızlandırma (TT-ACC) programı yürütülecektir. Bu program aynı zamanda Antalya Girişimcilik Ekosistemi’nin ilk hızlandırma programı olma özelliğini taşıyacaktır. Şehrin en merkezi noktası olan Markantalya AVM’nin 10. katında Antalya Bilim Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde; 3 farklı bağımsız bölümde 60 kişi kapasiteli paylaşımlı ofis alanı, toplantı odaları, internet, güvenlik, otopark ve sekreterya imkanlarıyla girişimcilere ev sahipliği yapacaktır.
Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise merkezle ilgili şunları söyledi “İlk rektörlük yerim olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kurmuş olduğumuz teknopark ve başlatmış olduğumuz sürecin bugün meyvelerini verdiğini görmek bizleri sevindiriyor. Oradan kazandığımız birikimi Antalya’daki girişimcilik de ekosistemine aktarabilmek için turizm teknolojileri kuluçka merkezimizi devreye aldık” diyen Prof. Dr. İsmail Yüksek şu şekilde açıklamasına devam etti, “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye yönelik açmış olduğu proje çağrısında başvurumuz olumlu sonuçlanmıştır. Kendilerinin destekleriyle bu süreci yürütmeye devam etmekteyiz. Proje kapsamında turizm girişimcilerinin sürdürülebilir iş modelleri geliştirebilmeleri ve ürünlerini önce yerelde sonra globalde ilerleterek ölçeklenebilmeleri için gerekli olan destekleri merkezimizde vereceğiz. Ekosisteme yeni bir soluk getirmesini hedefliyoruz.”
TourisTech proje yürütücüsü M. Fetih Mekteplioğlu yaptığı açıklamada merkezin önemini şu şekilde vurguluyor; “Turizm sektöründe son yıllarda kullanımı artan yapay zeka, blokzinciri, IOT, arttırılmış ve sanal gerçeklik, robotik sistemler gibi teknolojilerin turizm sektörüne entegrasyonu büyük önem kazanmıştır. Tüm dünyada önemli bir ivme kazanmış olan teknogirişimciliğin turizm ayağının da sağlam temeller üzerine oturması gerekmektedir. Biz de buna bir katkı sunabilmek için yalnızca turizm teknolojileri üreten girişimcilere yönelik tematik ve yeni nesil bir kuluçka merkezi kurduk. Sadece oluşturduğumuz fiziksel alanla değil merkez kapsamında yönetecek olduğumuz girişimcilik programları ile girişimcilerin ihtiyacı olan farkındalık, eğitim, mentorluk, networking konularında kendilerine destekler sunmayı planlamaktayız.