We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel Antalya’da ağırlanan depremzede sayısı 140 bine ulaştı

Antalya’da ağırlanan depremzede sayısı 140 bine ulaştı

GM Haber Merkezi

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, kentte ağırlanan depremzede sayısının 140 bine ulaştığını söyledi.

Vali Ersin Yazıcı, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından Antalya’ya gelip KYK yurtlarına yerleştirilen depremzedeleri ziyaret etti. Vali Yazıcı’ya, AK Parti Milletvekili Atay Uslu, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan eşlik etti.

Deprem travmasından ilk çıkarılması gereken kitlenin çocuklar olduğunu söyleyen Vali Yazıcı, “Onlar için hayatı normalleştirmemiz lazım. O nedenle bu tür yerleri önemsiyoruz, her noktada kurmaya gayret ediyoruz. Kurduğumuz ekipler, depremzedeleri yerleştirdiğimiz yerleri tarayarak okul yaşındaki çocuklarımızı tespit etti. 12 bin civarında olduklarını belirledik. İkinci yarı yılda okula gitme istekleri kendi inisifiyatiflerinde, fakat biz hazırlıklarımızı tamamladık. Nakillerini aldırıp okula gitmek isteyen öğrencileri de taşıma yaparak okullarına götürüp eğitimlerini sağlayacağız” dedi.

Otel, apart otel, otel lojmanı ve pansiyon gibi yerlerde kalan depremzede misafir sayısının il genelinde 74 bin 900 olarak belirlendiğini sözlerine ekleyen Vali Yazıcı, “Misafirhanelerdeki sayımız 4 bin 250. Bu sayı değişmiyor, kapasite belli. KYK yurtlarında ise 8 bin üzerinde depremzede kalıyor. 50 binin üzerinde de Alanya, Manavgat, çevre ilçeler ve mahallelerde yakınlarının yanında kalan depremzedelerimiz bulunuyor. Dolayısıyla şehrimizde bizim kayıt edebildiğimiz 140 bin civarında depremzede görünüyor” diye konuştu.

40 BİN DEPREMZEDEYE PSİKODESTEK

Tesis ve otellerde kalan 80 bin depremzedenin 40 binine psikodestek sağladıklarını sözlerine ekleyen Yazıcı, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri ve Sağlık Bakanlığı desteğiyle psikologlarımız, rehber öğretmenlerimiz danışmanlık hizmeti altında destek verdi. 80 binin üzerinde depremzede çeşitli nedenlerle hastanelerimize başvurdu ve muayeneleri yapıldı. 90 civarında yoğun bakımda hastamız var. 38-40 bin kişiye sağlık taraması için ulaştık. Antalya olarak seferber olduk” dedi.

MANAVGAT’A 50 BİN DEPREMZEDE GELDİ

Manavgat Kaymakamlığı ve Türk Kızılay tarafından depremin olduğu gün başlatılan yardım kampanyası aralıksız devam ediyor. ANTBİRLİK Manavgat Kooperatifi deposunda oluşturulan yardım koordinasyon merkezinde sürdürülen çalışmalara İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük, Manavgat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi kamu kurumları tarafından aktif destek veriliyor. Depremin ilk günlerinde toplanan yardımlar deprem bölgesine gönderilirken, gelen depremzedelerin sayısının artmasıyla birlikte bu kez de ilçedeki ihtiyaçlar giderilmeye çalışılıyor. Yardım merkezine vatandaşlar tarafından getirilen eldiven, mont, bot, bere, çocuklar için mont ve kışlık giyecek, gıda maddeleri, hijyen malzemeleri, ısıtıcı, tüp, yatak, battaniye gibi malzemeler depremzedelere dağıtılıyor.

‘İLÇEMİZE 50 BİNİN ÜZERİNDE DEPREMZEDE TAHLİYESİ YAPILDI’

Türk Kızılay Manavgat Şube Başkanı Pınar Kapukaya, depremin ilk gününde Kaymakamlıkla birlikte koordinasyonu sağlayarak deprem bölgesine yardım göndermeye başladıklarını anlattı. Kapukaya, “İlk 3 gün 30 TIR yardım malzemesini deprem bölgesine gönderdik. Daha sonra deprem bölgesinden tahliyesi yapılan vatandaşlarımızı ağırlamaya başladık. İlçemize 50 binin üzerinde depremzede vatandaşın tahliyesi yapıldı. Gelen depremzedelerden kimi otellere, kimi KYK yurtlarına yerleştirildi. Manavgat dışarıdan çok fazla göç aldığı için çok büyük kısmı da kendi akrabalarının evlerine yerleşti” dedi.

‘İKAMETGAH ÜZERİNDEN TEYİDİ YAPILIYOR’

Otellerde misafir edilen depremzedelerle ilgili olarak Manavgat Kaymakamlığı’nın her otel için 3’er öğretmen görevlendirdiğini söyleyen Kapukaya, bu öğretmenlerin otellerde ihtiyaçları belirledikten sonra depodan aldıklarını belirtti. Manavgat’ta akrabalarının yanında kalan ihtiyaç sahibi depremzedelere de her türlü yardımı yaptıklarını dile getiren Kapukaya, “Depremzede vatandaşımız buraya geldiği zaman kayıt büromuza uğruyor. Orada deprem bölgesinde yaşayıp yaşamadığının ikametgah üzerinden teyidi yapılıyor. İkametgahı deprem bölgesindeyse bir öğretmenimiz eşliğinde depolarımızdan ihtiyaçlarını gideriyorlar” diye konuştu.

‘HALKIMIZDAN YARDIMLARA DEVAM ETMELERİNİ İSTİYORUZ’

Kapukaya, depremzedelere verdikleri ihtiyaç maddeleri konusunda şunları söyledi:

“Otelde ya da KYK yurtlarında misafir ettiğimiz depremzedelerimize gıda ve hijyen maddeleri vermiyoruz ilk etapta. Zaten onlar otel ve yurtlarda karşılanıyor. Ama evde kalanlara gıda, hijyen, battaniye, ısıtıcı; bazı oteller sezonluk olduğu için o otellerde kalanlara ısıtıcı ve battaniye ihtiyacı oluyor, kışlık kıyafet, iç çamaşırı, ayakkabı veriyoruz. İlk etapta acil ihtiyaç ne varsa hepsi depolarımızdan Manavgat Kaymakamlığımızla birlikte koordineli olarak bir tek vatandaşımızı mağdur etmemek için çalışıyoruz. Şu andaki en büyük ihtiyacımız, battaniye, ısıtıcı, gıda, kıyafet, özellikle iç çamaşırı. Çünkü iç çamaşırını en az 2’şer 3’er tane vermek zorundayız. Halkımızdan yardımlara devam etmelerini istiyoruz.”

Öte yandan, depremzedelerin ihtiyaçlarını temin ettikleri ANTBİRLİK depolarında hayırseverler ve çeşitli kurumlar tarafından kendilerine ikramlarda bulunuluyor. Türkiye Diyanet Vakfı görevlileri tarafından çorba dağıtımı yapılırken, hayırsever vatandaşlar tarafından getirilen unlarla, okullardaki görevli kadınlar ve öğretmenler pişi yapıp helvayla birlikte ikram ediyor. Ayrıca sürekli olarak çay servisi yapılıyor. Pişi yapan kadınlardan Nebahat Koçer, kendilerinin ilçedeki okullarda görevli çalıştıklarını, hayırseverlerin getirdikleri unlarla hamur karıp pişi yaparak depremzedelere ikram ettiklerini söyledi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.