Bix Kurumsal Kurucusu Bülent Dokuzluoğlu’dan 2022 sezonu hazırlıkları yapan sektöre yönelik beş tavsiyeyi dinledik.
- İşletme kalite standartlarının oluşturulması ve geliştirilmesi
İşletmelerin uluslararası pazarda iş yapabilme gücünü belirleyen faktörlerin başında kalite standartlarını belirlemek ve bunları iyileştirmek gelir.
Bir otel yatırımcısının, otel işletmecisi özelliğini kazanabilmesi için otelinin konseptini, kalite standartlarını belirlemesi bunları yazılı haline getirmesi yani işletme manuelini oluşturması gerekir.
Bu otel manueli içerisinde, yönetim kurulu çalışma şartları, görev yetki ve sorumluluk dağılımları, marka standartları, alt yapı ekipman standartları, kalite yönetim standartları, hammadde, makine ekipman standartları insan kaynakları yönetiminde izlediği yöntem ve metotlar öncelikli olarak belirlenmelidir.
Bu temel başlıkları kapsayacak şekilde oluşturulan işletme manuelinin yazılı hale getirilmesi uygulanması, kontrol ve iyileştirme metotlarının hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.
İşletmenin anayasası oluşturularak, işletmelerin kişiye bağımlı yönetim modelinden, kurumsal yönetim modeline geçiş sağlanmalıdır.
Bu çalışmaları zamanında yapmayan işletmelerde nesilden nesile geçiş oranları çok düşük olarak gerçekleşmektedir. Sektörümüzde markaların yaratılması ve devamlılığının sağlanması bu yöntemlerle gerçekleşebilecektir.
- İşletme içerisinde öğrenen insan, öğrenen organizasyon kültürünün oluşturulması
Toplumların gelişmişlik düzeyi her ne olursa olsun, her toplum sürekli bir dinamizm ve değişme içindedir. Avcılık ve toplayıcılıkla yaşamını idame ettiren ilkel toplum, toprağı işlemeyi öğrenip geçimini topraktan sağlamaya başlamıştır.
Tarım toplumu olarak adlandırılan bu dönemde, insan ve hayvan gücü, rüzgâr, güneş ve su gibi enerji kaynakları kullanılmış ve bunlara göre üretim araçları şekillenmiştir.
Matbaanın bulunmasıyla okur-yazarlık artmış, Rönesans tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Aydınlanma çağında bilim alanındaki gelişmeler sanayi kesimine de yansımış, yeni enerji kaynakları, yeni makineler ve yeni yöntemler kullanılması, sanayi devriminin gerçekleşmesine neden olmuştur.
Sanayi dönemi beş ana dönemden oluşmaktadır.
1.Dokuma endüstrisi dalgası 1780:
- Demir-çelik dalgası:1800
- Ulaştırma dalgası: 1825
- Elektrik endüstrisi dalgası 1860
- Benzin motoru çağı 1903.
1950 yılına geldiğimizde ise artık bilgi dalgası ya da bilgi toplumu çağı başlamıştır.
Günümüz dönemi ise endüstri 5.0’a giriş yaparken yani insansız teknolojilere hazırlanırken Toplum 5.0 felsefesine de önemli bir giriş yapılmış oldu.
Bu gelişmeler ışında otellerimizin en önemli yatırımlarının insana bilgi teknolojilerine ve yönetim sistemlerine olması gerekmektedir.
Sadece bina, alt yapı, inşaat yatırımlarına ağırlık vermek bilimsel gelişmelere göz ardı etmek anlamına gelmektedir. Çünkü bilgi çağında insan, en değerli ve yatırım yapılması gereken önemli faktör haline gelmiştir.
- Etkin performans değerlendirme ve kariyer planlama çalışmalarının yapılması.
İnsan kaynağı yönetimi üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ilki personel özlük ve yasal süreçlerinin yönetilmesi, ikincisi performans yönetimi kariyer planlama ve üçüncüsü öğrenme gelişme faaliyetlerinin yürütülmesidir.
Etkin bir performans değerlendirme kariyer planlamanın yapılması için, çalışanların görev yetki ve sorumluluk ve yetkinliklerinin gerçekçi olarak yazılı hale getirilmesi gerekmektedir.
Yetkinlikler işletmenin manuelinde tanımlandıktan sonra bu yetkinliklere uygun çalışan sağlanmalı eğer işletme dışından bu yetkinlikte çalışan sağlanamıyorsa mevcut çalışanlara söz konusu yetkinlikleri kazandırmak için öğrenme gelişme faaliyetlerinin planlanması gerekmektedir.
Çalışanların performans değerlendirme ve beş on yıllık kariyer planlamaları ve yetkinlik çalışmalarına paralel olarak yürütülmelidir. Çalışanlara yapılacak olan performans değerlendirme yöntemleri çalışan yetkinliklerine göre hazırlanmış olan objektif değerlendirme kriterlerine göre sınav, mülakat vb yöntemlerle gerçekleştirilmelidir.
- İnsan kaynağı ve eğitim yatırım bütçelerinin artırılması
1950 yılında başlayan bilgi çağı ile birlikte ülkeler ve sektörler insan kaynaklarına yatırım yapabildikleri ölçüde başarıya ulaşabilmektedir. Günümüzde bu bilimsel gerçekleri dikkate almayan işletmeler ne kadar yüksek finansal güce sahip olduklarını düşünürlerse düşünsünler kısa süre içerisinde yok olmaktadır. Otellerimizin yatırım bütçeleri içerisinde eğitim ve insan kaynağı yatırımlarının alt yapı, inşaat yatırımlarına oranı şirketlerin geleceğinde ve sürdürülebilirliklerinde belirleyici olacaktır. İnsan kaynağına yatırım yapanlar gelecekte var olmaya devam edecektir.
- Süreç iyileştirme metotlarının geliştirilmesi ve süreçlerin dijitalleştirilmesi.
Şirket hedeflerimizi oluştururken değer odaklı bir performans yönetimine odaklanmamız gerekmektedir. Sadece finansal hedefler ve finansal odaklanmayla şirket yönetmek şirketlerin gelecekte oluşturabilecekleri entelektüel sermayeyi olumsuz olarak etkileyecektir. Oysa gelecek entelektüel sermayeye ve etkin insan kaynağına sahip işletmelerin kontrolünde olacaktır.
Bu nedenle şirket hedeflerimizde finansal hedefler kadar süreç iyileştirme ve süreçlerin dijitalleştirilmesine yönelik hedefler belirlemek ve bunları gerçekleştirmek için özel çaba göstermek durumundayız.
Bu konuda dengeli ölçüm kartı metodu işletmelerin gündemine alınmalıdır.
Süreçlerimizin performansları izlemeli, kıyaslama, düzeltici faaliyet, değer yaratma, müşteri deneyimi yöntemlerini kullanarak süreçlerimizi iyileştirmeliyiz.
Süreçlerimizin dijitalleşme oranları tespit etmeli ve bu oranları yükseltmek için çalışmalar planlamalıyız.