STK Başkanları Gastronominin Geleceğini Değerlendirdi
Sektör 5 yıl sonra gastronomi ile ilgili ne düşünüyor? Sivil Toplum Örgütleri Başkanları Türkiye’de gastronomi sektörünün geleceği ve yeri hakkında Fsummit’te gerçekleşen panelde konuştu. Panelin moderatörlüğünü ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık gerçekleştirdi.
“Misafirlerimize butik hizmet sunduk”
Otel büfelerinde yapılacak yenilikler hakkında konuşma gerçekleştiren POYD Başkanı Ülkay Atmaca 2021 yılında “Güvenli Turizm Sertifikası ile başarı sağladık, pandemi sürecini sıkıntısız bir şekilde atlattık.” dedi. Konuşmasının devamında otellerde pandeminin getirdiği butik hizmet anlayışına vurgu yapan Atmaca, “Misafirin yiyecek içecek temasını keserek daha hijyenik hizmet ile misafir memnuniyetini sağladık” diye konuştu.
“Restoranların artmasıyla problemler arttı”
Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim Kurulu Üyesi M.Zeki Özen Antalya turizm ve gastronomisi için önemli bir organizasyondayız diyerek günün anlam ve önemine katkıda bulundu. Restoranların artmasıyla problemler arttığına değinen Özen ilk kapanan ve son açılan bizim sektördü. Dernek olarak önümüzdeki yıllarda yerel yönetimlerin dışında devlet yetkililerine sorunlarımızı bildireceğiz, bunun için bu derneği kurduk” dedi.
Antalya deniz kum ve güneş ile turizmde başkenti.
Gastronomi konusunda Antalya gastronomi başkenti nasıl olur? sorusuna yanıt arıyoruz.
bu şehir bu konuda da kalkınması.
“Side’de örnek değişim gerçekleşti”
Panelin devamında MASTOB Başkanı Cengiz Barut, “Organizasyon Koordinatörü Gökmen Sözen”i tebrik ederek “Sivil toplum örgütlerinin yaptırım gücünün artması çok önemli. Önümüzdeki 5 yılda bu konuda büyük bir adım atılmalı.” diyerek sektöre tavsiyelerde bulundu.
“Side- Manavgat için önümüzdeki 5 yıllık süreçte kökten yeniden yapılanma olduğunu söylemek mümkün. Biz de oteller olarak bu oluşuma destek veriyoruz. Otellerin içindeki restoranlar otel içindekilerle yarışır hale geldi. Side’deki değişim ile birlikte gastronomiye de yatırım yapmaktayız. Gezen insanların yüzde 25’i yeme içmeye dikkat ediyor. Biz de bu bağlamda spor, sanat ve yeme içmeye önem veriyoruz. 5 yıl önce tavsiye edebileceğimiz bir yer yokken şimdi bu sayı 15’i geçiyor. İnşallah bu Türkiye’ye örnek olur.”
“Misafirperverlik gelecekte önemini sürdürecek”
Sonrasında ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege’ye “Antalya özelinde ATAV neler yapıyor?” sorusu soruldu. Ege, “Biz Antalya’nın tanıtımı için çalıştık. dijital tanıtıma önem verdik. Yemek ile ilgili videolar önem kazanmıştı bizde bununla ilgili çalışmalara ağırlık verdik. İnsanlar tecrübe ve dijitale önem veriyor. Buraya gelmeden önce onları görebilirsiniz ama tadını alamazsınızı amaçlayarak bir tanım yapmalıyız.
Hiçbir ülkede bu kadar misafirperverlik olamaz. Otellere gelen insanlar onlara hizmet eden Ahmet ya da Mehmet’ten misafirperverlik görmek isteyecek. İnsanlar gelecekte de bunu istemeye devam edecek. Bu konuyu önümüzdeki dönemde de geliştirmek için neler yapabileceğimizi konuşmalıyız” dedi.