Kötü başladığı sezonda, kısıtlamaların kalkması ve Rusya uçuşlarının açılması ile hareketlenen Türk turizmi, son 1 haftada üst üste yaşanan olumsuz gelişmelerle yeniden düşüşe geçti. Son yılların rekorlarının kırıldığı bayram tatilinin ardından önce orman yangıları ile sarsılan sektör, umut bağladığı İngiltere pazarından da kötü haber gelince karamsarlığa kapıldı. Uzmanlar, 2021 için Temmuz başında belirlenen 20 milyar dolarlık gelir hedefinin zor olduğunu dile getirdi.
İÇ TURİZM NEREDEYSE BİTTİ
Akdeniz ve Ege’nin turizm merkezlerinde 1 hafta önce başlayan ve hala tamamen söndürülemeyen orman yangınlarının turizm üzerindeki etkisi görülmeye başladı. Yangın, özellikle iç turizmi olumsuz etkiledi. Rezervasyonlarını iptal ettiren yerli turist oranı yüzde 20’ye yaklaştı. Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi Ege’nin gözde turizm merkezlerinde, tatillerini yarıda kesen çok sayıda yerli turist, evinin yolunu tutu. Ege’deki otellerin doluluk oranı bir anda diplere indi.
ENDİŞE VERİCİ BİR DURUMDA
Yeniden sıkıntılı bir sürecin başladığını belirten Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu, “Yangınla birlikte ileriye dönük rezervasyonlarımız tamamen iptal oldu diyebilirim. Yeni gelen rezervasyon da hiç yok. Erken çıkışlarla beraber otellerimiz büyük oranda boşaldı” dedi.
Kurban bayramında yaşanan yoğunluğun kendilerini mutlu ettiğini, ancak şimdi tablonun tamamen değiştiğini belirten Bülbüloğlu, endişeli olduklarını söyledi.
DATÇA BELEDİYESİ’NDEN ÇAĞRI
Bir yandan yangını tamamen söndürmek ve açtığı yaraları sarmakla uğraşan Ege bölgesi turizmcileri, diğer yandan düşüşü önlemenin yollarını arıyor. Turizmciye ilk destek Datça Belediyesi’nden geldi. Twitter’dan bir çağrıda bulunan Datça Belediyesi, “Başta Marmaris ve Bodrum olmak üzere ekonomisi turizme dayalı ilçelerimiz büyük yara aldı… Pandemiden sonra bir de yangının vurduğu bu coğrafyayla tatilinizi iptal etmeyerek dayanaşabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.
BİR DARBE DE İNGİLTERE’DEN
Bugün seyahat kriterlerini yenileyen İngiltere’nin Türkiye’yi ‘kırmızı liste’de bıtrakması, turizm sektörünü daha derin bir çıkmaza soktu. İngiltere pazarının etkili olduğu Ege bölgesi, bu karar ile ikinci darbeyi yedi. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Bülbüloğlu, “İngiltere, Ege otellerini domine eden pazarımızdı. Bugünkü değerlendirmeden olumlu karar bekledik, ama olmadı. Bu karardan sonra bu seneyi kaybetmiş olarak görüyoruz” dedi.
AKDENİZ’DE EGE KADAR DEĞİL
Ağırlıklı olarak dış pazarlarla çalışan Akdeniz bölgesindeki düşüş, Ege’deki kadar keskin değil. Antalya’daki otellerde de yerli turistlerden rezervasyon iptalleri geliyor, ancak şu anda bu genel durumu etkileyecek seviyede değil. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, “İngilizlerin en yoğun tercin ettiği yerler Bodrum, Dalaman, Marmaris. Son birkaç yıldır Antalya da bu pastadan ciddi pay almaya başlamıştı. Turizm için çok ciddi dezavantaj” dedi.
20 MİLYAR DOLAR HEDEFİ HAYAL
Yaşanan son gelişmeler, bu yılki turizm rakamı hedeflerini de zora soktu. Kurban Bayramı yoğunluğu sırasında bakanlık, hedefi 25 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir olarak açıklamıştı. Yılın ilk yarısında ancak 5.5 milyar dolar gelir ve 5.7 milyon turist sayılarına ulaşılabildi. Son günlerde üst üste yaşanan olumsuz gelişmelernedeniyle; ikinci 6 aylık bölümde açığın kapatılarak hedeflenen gelir ve turist sayısına ulaşılması oldukça zor görülüyor.