Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, hükümetlerin turizmi toparlanma politikalarının merkezine almaları gerektiğini, bu dönemde uluslararası turizmden daha güçlü bir performans gösteren iç turizme odaklanılmasının pandeminin ekonomik etkilerinden kurtulmak için fırsat olduğunu söyledi. Dünya Gazetesi’ne bir röportaj veren Polilikashvili, uluslararası turizmin bu yılki zararının 1,8 trilyon doları bulabileceği, toplamda ise (2020 ve 2021) küresel GSYH’de 4 trilyon dolardan fazla kaybın söz konusu olabileceğini belirtti.
2019 SEVİYESİ 2024’TEN ÖNCE OLAMAZ
UNWTO’ya göre, Türkiye’de alt sektörlerle birlikte turizmin GSYH’de neden olduğu kayıp 2021’de 93 milyar dolara ulaşabilir. Oransal olarak ise GSYH’deki turizm kaynaklı kayıp yüzde 9 civarında gerçekleşebilir. Dış turizmde toparlanmanın yavaş ilerlediğini ve yeni varyantlar nedeniyle belirsizliğin yüksek olduğunu belirten Pololikashvili, 2019 yılı seviyelerine 2024 ya da daha sonra ulaşılabileceğini de ifade etti ve pandemi kaynaklı tedbirlerin hafifletilmesine rağmen küresel turizmdeki canlanmanın henüz istenilen düzeyde olmadığını söyledi.
ÖNCE KAZANANLAR ŞİMDİ KAYBEDİYOR
2020’nin turizm tarihinin en kötü yılı olduğunu, uluslararası turizmin, dünya çapında 1 milyar ziyaretçi kaybettiğini ve bazı kategorilerde 30 yıl önceki seviyelerin görüldüğünü belirten UNWTO Genel Sekreteri, ülkelerin uluslararası turizmin güvenli bir biçimde yeniden güçlenmesi için birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi. Turizmin ekonomik büyümede önemli pay sahibi olduğu ülkelerin, olumsuz koşullardan da en ciddi şekilde etkilenenler olacağını vurgulayan Zurab Pololikashvili, özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde bunun çok daha derin hissedileceğini belirtti.
TÜRKİYE KRİZ YÖNETİMİNDE BAŞARILI
Turizmin yeniden güçlenmesi tüm dünya ve Türkiye için hayati önem taşıdığını da vurgulayan Pololikashvili, şöyle dedi: “Türkiye eşsiz kültürel ve tarihi mirasının yanı sıra doğal güzellikleri ve zengin gastronomisiyle de tanınıyor. Türkiye, turizmin güvenli bir şekilde yeniden başlaması için çok çalışarak pandemi boyunca büyük bir liderlik gösterdi. Turizmin canlanması ve ekonomik toparlanmanın hızlandırılması için destekleyici önlemler uyguladı. Bu önlemler arasında para ve maliye politikaları, pazar istihbaratı, sağlık ve güvenlik protokolleri yer aldı.”
İÇ TURİZMDEKİ TOPARLANMA DAHA İYİ
İç turizm ile ilgili bir soruyu da cevaplayan UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, şöyle devam etti: “Seyahat kısıtlamaları gevşetildikçe, dünya genelindeki destinasyonlar, insanları önce kendi ülkelerini keşfetmeye teşvik ederek iç turizmi geliştirmeye odaklanmış durumda. İç turizmin uluslararası turizmden daha hızlı toparlanması, hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkeler için pandeminin sosyal ve ekonomik etkilerinden kurtulma fırsatı. UNWTO, iç turizm ve doğa turizmin tanıtımına önem veriyor.”