Yabancıya gayrimenkul satışında hedef yükseltildi. Geçen yıl 6 milyar dolar olan rakamın, 2025’te 20 milyar dolara çıkarılması planlanıyor.
Türkiye yabancıya gayrimenkul satış hedefini yükseltti. 2020’de yabancıya 6 milyar dolarlık gayrimenkul satılırken, 2025’te bu rakamın 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Gayrimenkul İhracatı ve 2025 Stratejik Eylem Planı’nın açıklandığı toplantıda konuşan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, ilginin ve rakamların hızla arttığına dikkat çekti. Yabancıya satılan konutların ortalama fiyatının 150 bin dolar olduğunu söyleyen Akbal, 2025 yılında ise bu oranı 225 bin dolara çıkarmayı amaçladıklarını açıkladı.
HEDEF DÜNYADA İLK 10
Bu yıl 50 bin konut satmayı planladıklarını aktaran Akbal, halihazırda Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri’nin en büyük alıcı olduğu Türkiye pazarında, Uzakdoğu ve Afrikalıların payının da yükselmesinin beklendiğini söyledi. Singapur ve Hindistan’ın yanı sıra Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara da eğileceklerini açıklayan Akbal, “2025’te ev alan yabancıların yüzde 20’si Afrika, yüzde 25’i ise Uzakdoğu’dan gelecek. Böylece yabancıya satışta dünyada ilk 10’a girmeyi planlıyoruz” dedi.
VATANDAŞLIKTAN GELİR
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati de, Türkiye’ye vatandaşlık hakkı için başvuran yatırımcı sayısının 1 Temmuz itibarıyla 15 bin 176’ya ulaştığını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: “Gayrimenkul ve konut ağırlıklı olmak üzere fonlardan veya bankaya bir miktar para yatırarak elde edilmiş olan bu başvurulardan, 4,5 milyar dolar gelir elde edildi.”
İSTANBUL’A TALEP BÜYÜK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2025’te İstanbul’da yabancıya yıllık 40 bin konut satarak 10 milyar dolar gelir elde etmeyi planladıklarını söyledi. İstanbul’dan ev alan bir yabancının ortalama 3.5 ay Türkiye’de kaldığını aktaran Avdagiç, “Kaldıkları dönemde alışverişin dışında sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını da gideriyorlar ve ülkelerinde gönüllü elçiliğimizi yapıyorlar” dedi. Avdagiç, bundan sonraki süreçte katma değerli konut üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Londra’da bir metrekare fiyatına İstanbul’dan daire alıyorlar. Değerli konut ürettiğimizde, gelecek profili de değiştirmiş oluruz” diye konuştu.