We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel TURİZMDE CARİ AÇIĞI KAPATMADA DESTEK AMA SEKTÖRDE TABLO ÇOK KARIŞIK

TURİZMDE CARİ AÇIĞI KAPATMADA DESTEK AMA SEKTÖRDE TABLO ÇOK KARIŞIK

Turist sayısı artıyor ama… diyen milliyet yazarı Servet Yıldırım,  cari açığı kapatma da destekleyici olan turizm gelirleri nin düşmesiyle   “Pek çok tesis fiyat kırmaya başladı. Aman dikkat edelim, ucuz turizm ülkesi olmayalım. Sonra bu durumu düzeltmek zor olur” diye uyardı. 

– Turizmde ise tablo karışık. 2016’da gerileyen turist sayısı bu yıl Rusya ve çevre ülkelerden gelenlerin etkisiyle ciddi şekilde artıyor ama gelire yansıması güçlü değil. Bunun birkaç nedeni var.

1) Krizde Türk işletmeciler oda fiyatlarını ciddi şekilde aşağı çektiler. Doluluklar iyi olsa da eski paralar kazanılmıyor. Ağustos sonu itibarıyla ortalama oda fiyatları 2016’nın yüzde 15 altında kalmış. Türkiye bu yılın ilk yarısında oda gelirlerinde en büyük kaybı yaşayan ülke olmuş. 2016’nın ilk yarısında krizin en yoğun hissedildiği dönemde, sektörün duayenleri, “Pek çok tesis fiyat kırmaya başladı. Aman dikkat edelim, ucuz turizm ülkesi olmayalım. Sonra bu durumu düzeltmek zor olur” diye uyardı. Acaba korkulan oluyor mu?

2) Gelen turist sayısı artıyor ama Avrupa’dan gelen turistlerde hâlâ sorun var. İstikrarlı ve yüksek harcama eğilimine sahip olan Avrupalıları özlemeye başladık. Turist başına yapılan harcamalarda ciddi gerileme var.

3) Türkiye’den turizm amacıyla dışarıya gidişlerde duraklama var. Kurdaki artışın etkisiyle seyahat giderlerimiz azalıyor, bu da net turizm gelirini yükseltiyor.

– Cari işlemler açığının finansmanı tarafında ise yeni bir şey yok. Yüksek faizin ve dolar bazında ucuz kalmış hisselerin yarattığı cazibeyle portföy yatırımı niteliğindeki girişler devam ediyor. Gelişmekte olan piyasalara karşı ilginin yüksek olmasından payımızı alıyoruz. Sağ olsun, dört büyük merkez bankasının dördü de 2008 krizinin ardından piyasalara saçtıkları trilyonlarca doları geri çekmekte oldukça ihtiyatlı ve yavaş davranıyor.

Yorum Yaz