We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel SONUNDA EGE DE DESTEK KAPSAMINDA!

SONUNDA EGE DE DESTEK KAPSAMINDA!

Ülkemize turist getiren A grubu seyahat acentelerine sağlanan uçak başına 6 bin dolarlık yakıt desteği kapsamının genişletilmesi Egeli turizmcileri sevindirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Yaklaşık on aydan buyana sorunlu olduğunu dile getirdiğimiz, turizm bölgeleri arasında haksız rekabete yol açan uygulama son buluyor. Yıl boyunca süreceği açıklanan destek Egeli turizmcilere 2017 yılı için ümit vermiştir” dedi.

turofed-mehmet-isler

Şubat ayında açıklanan turizm acil eylem destek paketi kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli (A) grubu seyahat acenteleri tarafından ülkemize turist taşıyan turistik uçak seferlerine uçuş başına destek verilmesi kararlaştırıldı. Desteğe ilişkin Bakanlar Kurulu kararında, 1 Nisan – 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında Antalya Gazipaşa-Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havalimanlarına ise yalnızca tarifesiz uçak seferlerinin, sefer başına 6 bin Amerikan Doları destek sağlanacağı belirtildi.

izmir-adnan-menderes-havaalan-7

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havalimanlarına yalnızca tarifesiz uçak seferleri için destek verilmesinin haksızlık olduğunu dile getirdi. Uygulamanın bölgeler arasında ayrımcılığa ve haksız rekabete yol açtığını belirten İşler, Ak Parti İzmir milletvekilleri, Kültür ve Turizm Bakanları Mahir Ünal ve Nabi Avcı ile görüşerek uygulama kapsamının genişletilmesi isteğini içeren dosyalar sundu. Tüm bu girişimlere karşın uygulamada bir değişiklik yapılmazken desteğin süresi Bakanlar Kurulu kararıyla önce 31 Ağustos 2016, daha sonra 31 Aralık 2016 tarihine kadar uzatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, dün (30 Kasım 2016 Çarşamba) yaptığı basın açıklamasıyla, ülkemize turist getiren A grubu seyahat acentelerine sağlanan uçak başına 6 bin dolarlık yakıt desteğinin 2017 yılı için yeniden düzenlendiğini ve kapsamının genişletildiğini duyurdu. Bakanlar Kurulu’nun 29 Kasım 2016 Salı günü yapılan toplantısında alınan karar uyarınca, Antalya Gazipaşa-Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum, İzmir Adnan Menderes, Kütahya Zafer, Trabzon, Denizli Çardak, Isparta Süleyman Demirel, Eskişehir Hasan Polatkan havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz (charter) uçak seferleriyle 1 Ocak – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında turist getiren A grubu seyahat acentelerine, turistik uçak seferi başına 6 bin dolar destek sağlanacak. Eğer acente 200 ve daha fazla koltuk sayısına sahip tarifesiz (charter) uçakla, en az 150 yolcu getirirse bu rakamın yüzde 30 daha fazlası, yani 7 bin 800 dolar verilecek.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın açıkladığı, geçen yıl belli süreler için verilen uçak desteğini bütün yıla yayan ve geçen yıl altı olan havalimanı sayısını Trabzon, Denizli, Isparta ve Eskişehir’in de eklenmesiyle ona çıkaran Bakanlar Kurulu kararını memnunlukla karşıladıklarını söyledi. 2016 yılında bazı havalimanlarına tarifeli, bazılarına tarifesiz inen uçaklara verilen destek ayrımının Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırıldığını ve desteğin tarifeli veya tarifesiz bütün turist getiren uçaklar için geçerli hale geldiğini söyleyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:

“Açıklanan destek paketlerinin sektörün tamamını kapsamaması, turizm bölgeleri arasında ayrımcılığa ve haksız rekabete yol açıyordu. Yaklaşık on aydan buyana her fırsatta ve platformda sorunlu olduğunu, kapsamının genişletilmesi gerektiğini dile getirdiğimiz uygulama, Kültür ve Turizm Bakanımızın açıkladığı Bakanlar Kurulu’nun bu kararıyla son buluyor. Hükümetimizin 2016 yıl sonuna geldiğimizde aldığı bu karar sevindirici. Yıl boyunca süreceği açıklanan destek, 2017 yılı için Egeli turizmcilere ümit vermiştir. Zor durumdaki turizm sektörümüz için hayırlı olsun” dedi.

Yorum Yaz